Saturday, September 6, 2008

Puasa Lagi!!

Smlm sampai LRT Ampang Ujan Selebat- lebatnya..
adeiii tencen ah.. tp tu la namanya rezeki...
jgn mengeluh gada2 tau!..
tepon mak tadi.. tanya mak msk apa?
mak kata daging masak kicap..
huwaaaaa tedapnya..
tba2 rasa nk mkn ayam masak kicap plak ala2 mak masak gitu..
bestnya mak masak kicap.. ayam tu mak tak goring dlu..
mcm biasa2 org masak tu.. tu yg wat besh sgt..
mak perap dlu ayam dengan bawang merah, bawang putih,
halia, kunyit(bahan2 ni di kisar dlu atau tumbuk), air asam jawa..
kalo suka letak la garam tp kalo kicap dah masin tak yah :)..
pas perap beberapa minit panaskan minyak.. gunakan sedikit je minyak..
pastu masukan ayam gan bahan2 perap tadi..
pastu tutup ayam dlm kuali smpi dia hampir kering masuk kan kicap..
nyamiii pastu dah kering dan masak angkat sedap tau..
dr kt kecik mak suka masak mcm ni..
mmg besh sgt.. mkn plak gan sawi jepun tumis basah gan sambal belacan..
waaa nyammmiiii tedaap hingga menjilat jari..
dan semalam kt masak ayam kicap tp kt tambah kentang..
Tadaaaaaaaaaaaaa~

Ayam Kicap Resepi Mak dan Sayur Sawi Jepun Tumis basah..
sambal belacan mls nk buat :)
Selamat Berpuasa & Berbuka
pastu
mlm pi terawih.. mlm tdi ada taskirah..
tak tunggu pun abis wat 8 trus balik..
gantuk la kekenyangan kot..
smpi umah buka tv ada citer kun faya kun..
sedih la citer tu.. tp besh la byk pengajaran..
alahaiii tahun ni tak bli lagi baju raya la..
nk bli kaler per la.. hmm..
ok,
ari ni kt buka pe ek?
ari ni osmate kt ajak keluar.. berbuka..
gitu la kan dok berdua je.. kemana berdua gak..
tp lom ada plan lagi katanya..
jadi tunggu je la.

6 comments:

  1. amboih kak eita
    tedapnya tgk ayam tu
    tgk resepi simple je, mcm boleh try ni

    tp kak, musykil sket la..kan kte dh perap2 sme kan..trus je masuk kuali gtu ek, kena api slow la kan..mcm goreng tu kan? takot t x masak lak
    btol x kak? hihi..sekian pertnyan dr sy yg tak reti masak ni..hiks

    ReplyDelete
  2. haah lupa nk tulis api kena slow..
    nnt masak tak rata
    haah masukkan mcm nk wat sambal..
    pandainya izza :) hehehe
    cubela.. kalo akak suka guna kicap manis.. pastu dekat2 nak masak letak sebuk lada putih ek.. kaco2 angkat la..

    kalo nk letak kentang..
    letak je time mula2 masa masukan ayam tu.. sbb nnt kentang lmbt msk keras :)

    selamat mencuba :)

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. Bahan2 nya

    Bawang Merah atau Bawang besar
    Bawang Putih
    Halia
    Kunyit (guna serbuk pun boleh)
    bahan2 kat atas ni semua kisar..
    Bahan2 ni ikut kuantiti ayam la yek :)

    pastu perap jap bagi dia berasa la gitu..
    letak air asam jawa.
    gula
    perasa
    kalo nk leak garam letak sekali

    pastu panaskan myk masukan semua sekali gan api kecik la.. bg masak.. dekat2 nk masak letak serbuk lada putih.. pastu siap leh mamam..

    ReplyDelete
  5. adeh..penat seh..tlg cdOt cat umah...huhu..

    ReplyDelete
  6. wah nak raya..
    dh cat umah plak
    meriah..

    ReplyDelete

PENEGASAN @ PERINGATAN
SEGALA APA SAHAJA YG DI TULIS DI BLOG INI ADALAH HAK PERIBADI SAYA.. KAWAN2 MAHUPUN RAKAN SEPEJABAT & JUGA AHLI KELUARGA YG MUNGKIN DAN KONON AKAN TERASA SILA ABAIKAN KERANA PERASAAN ANDA TIDAK AKAN DI LAYAN.. KERANA HANYA DI SINI TEMPAT SAYA BERCERITA KISAH GEMBIRA MAHUPUN SEDIH. HARAP MAKLUM!

Kongsilah!