PENEGASAN @ PERINGATAN
SEGALA APA SAHAJA YG DI TULIS DI BLOG INI ADALAH HAK PERIBADI SAYA.. KAWAN2 MAHUPUN RAKAN SEPEJABAT & JUGA AHLI KELUARGA YG MUNGKIN DAN KONON AKAN TERASA SILA ABAIKAN KERANA PERASAAN ANDA TIDAK AKAN DI LAYAN.. KERANA HANYA DI SINI TEMPAT SAYA BERCERITA KISAH GEMBIRA MAHUPUN SEDIH. HARAP MAKLUM!

Wednesday, October 22, 2008

Istana Lama Jugra di bagunkan semula


Berbalik semula kepada topik Kampung Bandar Bersejarah


kunadzri said...
salam eita..istana ini sedang dlm proses utk di upgradekan luar dalam oleh kem. kebudayaan & warisan. Insya-Allah kalau semuanya berjalan lancar, dapatlah kita semua pegi melawat tanpa saspen lg. uncle terbabit dalam proses melukis semula bangunan sediada tuh...(measured drawing). uncle & 2 org junior kesana sebnyk 3 kali, mengukur, mengambil foto & melukis semula... mmg menarik, stu bahan sejarah yg dah hampir dilupakan... sedih tengok persekitarannya yg tidak terbela. mmg sebelum ni, bngunan tu di gunakan sebagai pusat tahfiz al-Quran, tp atas sebab2 tertentu ianya telah ditutup... mcm2 cerita disebarkan, tp jgn dengar sgt, bnyk yg mengarut.

Gembira tak terkata bila.. ermm uncle.. (sbb uncle ni bahasakan diri dia uncle kan.. kt pun pangil uncle ok..) masej yg ita nk sampaikan kat sini tak lama lagi..tempat tu di jadikan tempat perlancongan.. tak de la istana ni sepi dan tak terjaga tanpa penghuni.. tak sabarnya nk tunggu istana ni siap... tak sabar nak masuk dalam istana ni.

Nak tengok drawing tuk pembaikan semula istana lama ni ,, meh klik sini gambar pun banyak... ada dari semua tempat di kawasan istana.. http://kunadzri.blogspot.com/
Thanks Uncle beri ita keizinan utk amik gambar2 ni..

5 comments:

kunadzri said...

salam eita... mmg patut pun bahasakan diri ni uncle... hehe..dah tua.. dah 24 thn keje ngan akitek... sama2 la kita tunggu bila diorang nak upgradekan... kdg2 tu projek ada gak yg terbengkalai... harap2 yg ni xmcm tu lah...
sebenarnya baru ari ni uncle timbul balik dlm blog.. hampir 2 bln lebih tenggelam dlm kesibukkan kerja... skrg dah releks skit... nak jenjalan jumpa kwn2 blog yg lain...
selamat hari raya... hehe... masih dlm bulan syawal lg kan?

Eita said...

wasalam uncle... haah tu harap2 tak terbengkalai la la projek ni.. dpt la kt semua merasa keseronokannya..

ooo iya ke lama uncle tak berblog... kira ita bernasib baik la.. tingalkan jejak uncle online hik hik hik..

ita pernah pi function msj box masa boling ari tu sblm puasa.. uncle ada tak masa tu..

Kia Tamara said...

istana bandar ni istana baru, yang awalnya kat belakang bukit jugra dah hancur tinggal batu... itu istana bersemayamnya Sultan Abdul Samad... sekarang tapak istana dah jadi hak persendirian. dibeli oleh org. cina... tanam pokok naga... besarnya sejarah jugra ni... kat sini bermulanya sebahagian asas pembangunan pentadbiran di malaysia. tanah, jalan, cukai, ladang, polis dan mcm-mcm lagi.... ahli majlis mesyuarat negeri pertama bermula kat sini. dan pembahagian tanah melalui sempadan batu dan geran pun mula kat sini...

afiq_icon said...

salam..klau nk g sna spe yg ptot kte rjuk erk kt ctu? da org jga x tmpt tu?

eita said...

masa pi tu pagar tutup xde org jaga

Post a Comment

Kongsilah!